woensdag 11 november 2015

Spetzofai


Iemand bracht mij vorige week op het idee om weer eens Spetzofai te maken. Een heerlijk Grieks gerecht dat ik de eerste keer at, toen ik met Anne in de Pilion aan het wandelen was. Het is een gerecht dat oorspronkelijk uit die streek komt, maar ook in andere delen van Griekenland gemaakt wordt. De naam van het gerecht komt van het woord "spezia" wat peper betekent in het lokale dialect. Iedere streek in Griekenland en ieder dorp in de Pilion maakt dit gerecht met zijn eigen worstsoort. Dan denk ik ook direct terug aan de keer dat we op Poros op vakantie waren en de plaatselijke slager ons liet zien hoe hij worst maakt.

In Milaan maak ik dit gerecht graag met de Italiaanse worstjes met venkel. Misschien niet het originele recept, maar wel heel lekker.

Ingrediƫnten

1 kg tomaten
80 ml olijfolie
500 gr puntpaprika's
500 gr worstjes bijv. saucijsjes of catalaanse worstjes

zout en peper

Afbeeldingsresultaat voor puntpaprikaAfbeeldingsresultaat voor tomaten

Bereiding

Snijd de tomaten in stukjes en maak er een puree van in de blender. Snijd de paprika's in lange stukken en haal de zaden eruit.
Doe de helft van de olijfolie in een pan en bak de paprika's 10 tot 15 minuten, tot ze licht kleuren. Haal ze van het vuur.
Snijd de worstjes in grove stukken en bak ze in een anti--aanbakpan tot ze hun vet hebben losgelaten.
Verhit in een grote pan de overgebleven olijfolie. Doe de tomatenpuree met de worstjes in de pan en laat een half uurtje pruttelen totdat de saus dikker wordt. Dit duurt soms langer.
Verwarm de oven voor op 180 gr.
Haal de worstjes uit de saus en leg ze in het midden van een ovenvaste schaal. Leg de paprika's erom heen en verdeel de saus erover. Op smaak maken met peper.
Bak de schotel ongeveer 15 minuten. Heet serveren.

Je vindt op internet en in kookboeken ook recepten met uien erbij of aubergine, maar ik vind deze pure variant toch echt het lekkerst.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten