woensdag 2 december 2015

Cavolo Nero

Ik probeer graag de Italiaanse recepten en producten uit. Op vrijdag is er een markt is onze buurt. Daar loop ik graag overheen en kijk bij de kramen wat er te krijgen is.
Als er iets ligt wat je niet kent, zijn de marktkooplui altijd bereid te vertellen wat het is en wat je ermee kan.
Behalve kraampjes met kleren van goede kwaliteit zijn er natuurlijk ook veel kramen met groente en fruit. De producten zijn in deze kramen prachtig uitgestald en zijn eigenlijk altijd producten van het seizoen.
In dit jaargetijde zijn dat bijvoorbeeld de kolen. Zo zag ik de Cavolo Nero liggen. In Nederland nog niet zo bekend, en misschien niet overal te krijgen, maar je kan dit recept ook met savooiekool, snijbiet, of zelfs spinazie maken.

Ingrediƫnten

1 kg cacolo nero
2 eetleperls olijfolie
1 ui, in ringen
3 tenen knoflook
1 theelepel gedroogde chilivlokken (als je van pittig houd)
2 takjes rozemarijn
2 1/2 dl kippenbouillon (mag natuurlijk van een blokje zijn)
15 gr boter
extra vergine olijfolie


Bereiding

Snijd de taaie stelen en nerven uit de koolbladreen en snipper de bladen in brede repen.

Verhit de olie in een grote pan op halfhoog vuur. Doe de uienringen in de pan en laat de ui zacht worden, maar niet bruin. Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn.  Voeg de knoflook toe (uit de knijper of snijd in dunne plakjes) aan de uien en vervolgens de chillivlokken en de rozemarijn.
Laat nog een minuutje pruttelen.
Schep dan de koolbladen in de pan en schep alles om zodat de ui en de kool vermengd wordt. Doordat de kool slinkt gaat dat na een tijdje beter.
Giet de bouillon in de pan, breng aan de kook en laat een half uurtje op een laag vuurtje pruttelen.
Roer tot slot de boter door het gerecht en giet er voor het serveren nog wat olijfolie overheen.

Eet dit als secondi met bijvoorbeeld lam of kip of een lekker italiaans worstje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten