Het leuke van ricotta is ook dat het heel eenvoudig zelf te maken is. Het enige wat je eigenlijk nodig hebt is volle melk en een beetje azijn of citroensap.
Voor zo'n 300 gram ricotta heb je 2 liter melk en 100 ml witte wijnazijn of citroensap nodig, en een theelepeltje zout.
En je maakt het zo:
Breng in een grote pan de melk aan de kook, en los hierin al roerend het zout op.
Als de melk aan de kook is, roer je nog 1 keer goed door en voegt de azijn toe.
Je ziet kleine klontjes ontstaan, die naar de oppervlakte drijven.
Als de melk weer kookt zet je het vuur uit. Je doet een deksel op de pan en laat de pan een kwartier staan.
Intussen leg je alvast een stuk kaasdoek op een grote zeef of in een vergiet.
Na het kwartier schep je de vaste delen (stremsels, wrongel) met een schuimspaan uit de pan en laat dit verder uitlekken op het kaasdoek.
Tenslotte haal je de ricotta uit het kaasdoek en is het klaar om te serveren.
Je kan de ricotta ongeveer twee dagen bewaren in de koelkast.
Wil je de ricotta extra romig maken vervang dan een deel van de melk door room.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten