Kastanjes zijn eetbaar, maar niet allemaal. Tamme kastanjes kun je eten, wilde kastanjes niet. De bomen die eetbare kastanjes dragen hebben langwerpige bladeren. De bolsters hebben veel, kleiners stekeltjes en de kastanjes zitten met meer in de bolster. Ze hebben daardoor een platte kant en een puntje. Tamme kastanjes in Italië hebben soms slechts 1 grote vrucht in hun bolster.
Kastanjes zijn gezond, want niet zo vet als andere noten, en ze bevatten B-vitamines, foliumzuur en zink. Maar belangrijker, kastanjes zijn lekker. Ze worden in Italië gepoft, gekookt en tot meel vermalen. Hiervan kan gebak gemaakt worden en gnocchi. Dat ga ik zeker eens proberen.
Afgelopen week heb ik een hartig gerecht met kastanjes gemaakt uit de Piemonte. Je kan hiervoor verse kastanjes gebruiken, maar ook zo'n pakje uit de supermarkt als je verse niet kunt vinden.
Ingrediënten
12 blaadjes salie1 3/4 dl olijfolie
schil van een citroen in brede repen
ongeveer 30 kastanjes
wat rucola
12 plakken prosciutto di Parma
Bereiding
Kneus de salieblaadjes en doe ze met de citroenschil en de olijfolie in een pannetje en zet dat op een heel laag vuurtje, ongeveer 10 minuten. Laat het niet koken. Laat het pannetje daarna van het vuur af rustig staan.Kerf de kastanjes aan de platte kant een beetje in en doe ze in een pan met kokend water. Laat ze 12 minuten koken.
Haal ze uit de pan en trek met een scherp mes de schil van de kastanjes. (Als je een pakje kastanjes uit de supermarkt hebt, kan je dit dus overslaan.)
Leg de kastanjes vervolgens in de hete olie en zet de olie weer op een heel laag vuurtje, weer niet laten koken. Haal de pan van het vuur en laat nog 10 minuten staan.
Eet de warme kastanjes met wat fijngesneden rucola en een paar plakken ham.
Buon appetito.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten