woensdag 14 oktober 2015

Begijnenrijst

Vorige week had ik melk nodig voor mijn ijsrecept, en ik had nog melk over. Ik ben niet zo'n melkdrinker dus ik moest nog iets maken waar ik melk voor nodig had.Vandaar de keuze voor dit recept deze week, begijnenrijst.

Dat klinkt natuurlijk niet erg Italiaans en dat is het eigenlijk ook niet, maar het is wel lekker, en ik vindt de smaken eigenlijk wel mediterraan. Dit recept schijnt afkomstig te zijn van de begijntjes in Breda die aan de alledaagse rijstepap saffraan toevoegde.  Nou is het natuurlijk zo dat de Milanese risotto ook met saffraan gemaakt wordt, ik vind het hier dus wel een passend recept.
Saffraan is een duur ingrediƫnt gebruik het dus met mate, de smaak moet ook niet overheersen.


Dat werd dus weer een experiment: een rijstepaptoetje maken met risottorijst. In Nederland zou ik voor dit recept dessertrijst gebruiken, maar de keus in de supermarkt is hier voornamelijk beperkt tot risottorijst.
Verder zou ik in Nederland misschien wel zure room gebruiken, maar dat is hier ook niet echt te krijgen, dus als alternatief heb ik yoghurt gebruikt.

Ingrediƫnten

500 ml melk
100 gram rijst (dessert of risotto)
wat draadjes saffraan
40 gr suiker
de schil van een sinaasappel in brede repen
200 ml yoghurt (of zure room)

Bereiding

Doe de melk, de rijst,  de suiker en sinaasappelschil en de saffraan in een pan en breng het al roerend aan de kook. Laat al roerend 20 - 25 minuten koken tot het een lekkere stevige pap is geworden. proef af en toe om te kijken of de rijst al gaar is.
Vis de sinaasappelschillen uit de pan en laat een beetje afkoelen.
Roer de yoghurt er beetje bij beetje door totdat je het lekker vindt. De yoghurt  moet de pap iets fris geven.
Verdeel over vier bakjes en laat verder afkoelen.
E
et smakelijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten