woensdag 27 januari 2016

Aperitivo

Een van de dingen waar we erg van genieten op het gebied van eten en drinken is de aperitivo.
Natuurlijk kennen we in Nederland ook het drinken van een aperitief voor het eten, maar in Italië, en dan vooral in Noord-Italië is het iets wat hel erg bij het Italiaanse leven hoort.
Bij de aperitivo gaat het in het algemeen om een alcoholisch drankje vergezeld van lekkere hapjes. Dat is vooral lekker en gezellig, zeker als het weer het toelaat, op een terrasje, maar de italianen geloven dat een aperitivo ook goed voor je zou zijn. Een aperitivo zou de maag voorbereiden op de komende maaltijd...

Maar als wij een aperitivo hebben gedronken en daarbij de verstrekte hapjes hebben genuttigd hebben wij geen maaltijd meer nodig.
Je betaalt bij een aperitivo een vast bedrag voor je drankje, en dan kan je verder gratis gebruik maken van het buffet, dat op de bar staat. Dat buffet kan bestaan uit een paar bakken chips en nootjes, wat heerlijke ham en wat puntjes pizza of zo, maar er zijn café's waar heerlijke gerechten voor je klaar staan, salades, bruscchetta's, stukjes kaas, tramezzini (italiaanse sandwiches), pastagerechten, fruit en soms zelfs tiramisu en soesjes.

Het drankje dat vooral in Milaan erg populair is is de Aperol. Aperol werd in 1919 in Padova uitgevonden, en was toen bijzonder door het in die tijd relatief lage alcoholpercentage (11%, Campari heeft een alcoholpercentage van 25). Aperol is een bitterzoet sinaasappeldrankje. Het meeste wordt het gedronken als "spritz", een mix van Aperol, prosecco en mineraalwater met bubbels, met een blokje ijs en een schijfje sinaasappel. Een glaasje prosecco doet het ook goed als aperitivo.

Er zijn natuurlijk ook alcoholvrije drankjes om te drinken. Een bijzondere is de chino, een frisdrank gemaakt van de chinotto, een soort kumquat die in Ligurie geteeld wordt. Chino is mij vaak te bitter.
Een glaasje acqua frizzante is natuurlijk ook een goed alternatief.


Ik maakte laatst een gerechtje dat het goed zou doen bij een aperitivo.

Geroosterde bloemkool met kerriedip.


Ingrediënten

1 bloemkool
olijfolie
peper
zout
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels yoghurt
kerrie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Verdeel de bloemkool in roosjes. Verdeel de roosjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Giet er wat olijfolie over en bestrooi met peper en wat zout. (Je zou ook wat gedroogde chilipeper kunnen gebruiken.)

Zet de bloemkool in de oven en rooster een half uur totdat de bloemkool gaar en wat goudbruin is.

Meng in een kommetje de mayonaise, de yoghurt en de kerrie naar smaak tot een lekkere dip.

Serveer de bloemkool  met de dip.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten